PARIJS - Het hoogste Franse bestuursorgaan heeft de regering dinsdag geadviseerd geen volledig verbod op het dragen van de boerka en de nikab af te kondigen.

Volgens de Franse Raad van State zijn er geen juridische gronden om islamitische vrouwen volledig te verbieden hun gezicht te bedekken.

De Franse president Nicolas Sarkozy vindt dat de boerka en de nikab niet in het seculiere Frankrijk passen. Naar verwachting komt zijn regering in de komende weken met een wetsvoorstel over een zo groot mogelijke beperking van de boerka en de nikab.

Premier François Fillon vroeg de Raad van State om een advies nog voordat het voorstel aan het parlement zou worden voorgelegd.

Fraude

In de reactie van dinsdag stelde het bestuursorgaan dat een volledig verbod op de boerka en de nikab waarschijnlijk met succes via de juridische weg zou kunnen worden aangevochten.

Volgens de Raad van State is zo'n verbod waarschijnlijk wel haalbaar als dat uit veiligheidsoverwegingen wordt genomen of voor bestrijding van fraude.

Als voorbeelden van locaties waar een verbod juridisch haalbaar zou kunnen zijn, noemde Jean-Marc Sauve, de vicepresident van de Raad van State, banken, internationale conferenties en sportwedstrijden en andere evenementen waarop veel mensen afkomen.