WASHINGTON/BERLIJN - Vanuit de hele wereld spreken regeringsleiders maandag hun afschuw uit over de dubbele zelfmoordaanslag in Moskou.

Explosievenexperts troffen ook een derde explosief aan, maar konden deze onschadelijk maken.

Het ging om een bomgordel, die op scherp stond, zo meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Het explosief lag in het metrostation Koeltoeri, waar één van de twee zelfmoordenaars zichzelf tijdens de ochtendspits opblies.

Het hoofd en enkele andere lichaamsdelen van deze dader zijn eveneens in het station gevonden.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama, bondskanselier Angela Merkel van Duitsland, de Britse premier Gordon Brown en president Nicolas Sarkozy van Frankrijk gaven verklaringen uit met scherpe veroordelingen van de terreurdaden.

Ook brachten zij hun condoleances over aan de autoriteiten in Rusland.

''Het Amerikaanse volk staat naast het Russische volk in de strijd tegen gewelddadig extremisme en godvergeten terroristische aanvallen die een totale minachting tonen voor menselijk leven. Wij veroordelen deze schandelijke daden'', aldus Barack Obama.

''Voor daden als deze zal nooit enige rechtvaardiging bestaan'', oordeelde Gordon Brown.

Slachtoffers

Zeker 38 mensen zijn bij de aanslagen omgekomen, circa veertig mensen raakten gewond. Onder de slachtoffer zijn geen Nederlanders. Het ministerie van Buitenlandse Zaken zegt daar geen aanwijzingen voor te hebben.

De Nederlandse ambassade in de Russische hoofdstad houdt nog wel contact met de autoriteiten om zich over de nationaliteit van de slachtoffers te laten informeren.

Tsjetsjenië

Buitenlandse Zaken waarschuwt al langer voor de mogelijkheid van terroristische aanslagen in Rusland.

Vooral oplaaien van geweld in Tsjetsjenië en in buurrepublieken kan een verhoogd risico tot gevolg hebben in andere streken in Rusland, en dan vooral in Moskou. Sinds anderhalf jaar is Tsjetsjenië weer gewelddadiger geworden.