MOSKOU - Zeker 38 mensen zijn omgekomen door zelfmoordaanslagen in de metro van de Russische hoofdstad Moskou. Daarnaast raakten 64 personen gewond.

Volgens de eerste onderzoeken zijn de aanslagen van maandag in de metro van Moskou uitgevoerd door twee vrouwen.

Ze droegen ieder een bomgordel met 2 kilo van de explosieve stof TNT. Dat hebben de Russische autoriteiten bekendgemaakt.

Een vrouw blies zich tijdens de ochtendspits op in de tweede wagon van een metrotrein, toen deze stopte bij station Lubjanka in het centrum. Daardoor kwamen ten minste 23 mensen om. (foto)

Metrostation Lubjanka ligt dichtbij het hoofdkantoor van de Russische Binnenlandse veiligheidsdienst FSB.

Ochtendspits

Een tweede vrouw pleegde een aanslag in de derde wagon bij het nabijgelegen station Park Kulturi. Daarbij vielen zeker twaalf doden.

De slachtoffers bevonden zich zowel in de opgeblazen wagons als op de perrons.

Derde explosief

Explosievenexperts troffen ook een derde explosief aan, maar konden deze onschadelijk maken.

Het ging om een bomgordel, die op scherp stond, zo meldde het Russische persbureau RIA Novosti.

Het explosief lag in het metrostation Koeltoeri, waar één van de twee zelfmoordenaars zichzelf tijdens de ochtendspits opblies.

Het hoofd en enkele andere lichaamsdelen van deze dader zijn eveneens in het station gevonden.

De metro van Moskou geldt als één van de drukste ter wereld. Volgens officiële cijfers maakten burgers en toeristen vorig jaar bijna 2,4 miljard ritten in de ondergrondse van de hoofdstad van Rusland.

Poetin

Premier Vladimir Poetin van Rusland heeft gezegd dat de verantwoordelijken voor de dubbele zelfmoordaanslag op de metro in Moskou zullen worden opgespoord en ''vernietigd''. Dat meldden Russische persbureau's.

Poetin, die door veel waarnemers wordt beschouwd als de machtigste man van Rusland, kwam met zijn reactie tijdens een werkbezoek aan de stad Krasnojarsk in Siberië.

Hij voerde via een videoverbinding overleg met vertegenwoordigers van hulpdiensten, die in actie kwamen na de explosies in de metro van Moskou.

Veiligheidsmaatregelen

De Russische president Dmitri Medvedev heeft opdracht gegeven tot verscherping van de veiligheidsmaatregelen in de vervoerssector in heel het land.

Dat zei hij in een eerste reactie op de aanslagen. De president zei de strijd tegen terreur ''zonder aarzelen tot het bittere einde'' te willen voeren.

Op de vier vliegvelden van Moskou zijn in allerijl extra metaaldetectors ingezet. Ook worden mensen extra gecontroleerd voordat ze de terminals binnen gaan. Daarnaast worden extra identiteitscontroles uitgevoerd bij de luchthavens en treinstations.

Politieagenten controleren koffers en tassen bij de vele ingangen van metrostations. Vanwege de aanslagen ligt het mobiele telefoonnetwerk in Moskou deels plat.

Bekijk amateurbeelden

De aanslagen zijn nog niet opgeëist, maar volgens de autoriteiten zitten Tsjetsjeense separatisten erachter.

Rusland is onlangs een offensief begonnen tegen militanten in Tsjetsjenië, die vechten voor een onafhankelijke staat en banden zouden onderhouden met terreurnetwerk al-Qaeda.

Tijdens het offensief zou onder meer Abu Haled, een Arabische strijder die ongeveer dertien jaar geleden naar Tsjetsjenië kwam, zijn gedood. Hij zou leiding geven aan de contraspionage van de Tsjetsjeense rebellen en nieuwe strijders opleiden.

Rasmussen

NAVO-chef Anders Fogh Rasmussen heeft een krachtige veroordeling uitgesproken over de aanslagen in Moskou. ''Er kan geen rechtvaardiging zijn voor dit soort aanslagen op onschuldige burgers'', stelde hij.

Rasmussen sprak zijn medeleven uit met de nabestaanden en wenste de gewonden een voorspoedig herstel toe. Ook onderstreepte hij de bereidheid van de NAVO om samen te werken met Rusland tegen het internationale terrorisme.

Ook voorzitter Jerzy Buzek van het Europees Parlement veroordeelt de aanslagen met klem. ''Je kunt nooit je gelijk bewijzen door onschuldige, hardwerkende mensen te doden die 's ochtends vroeg de metro naar hun werk nemen.'' Buzek betuigde eveneens zijn medeleven met de nabestaanden.

Toeristen

Volgens verschillende Nederlandse reisorganisaties zijn er op dit moment weinig Nederlandse toeristen in Moskou. Holland International heeft voor ''een handjevol'' mensen in Moskou reizen georganiseerd.

Van die groep is iedereen ongedeerd, zo liet een woordvoerster maandag weten.