BOGOTA - Colombiaanse rebellen hebben zondag een gegijzelde militair overgedragen aan het Rode Kruis, op een geheime locatie in de jungle. Een jaar eerder hadden de FARC-rebellen de nu 22-jarige Josue Daniel Calvo gevangen genomen.

Na de overdracht werd Calvo naar Villavicencio gebracht, waar hij uit een helikopter stapte en zijn vader en zus omhelsde. Hij droeg een kooitje waarin een vogel zat, die zijn mascotte was tijdens zijn gevangenschap.

Calvo strompelde, maar leek in betere conditie te zijn dan andere gijzelaars die eerder werden vrijgelaten. Hij was gewond geraakt aan een van zijn benen toen hij gevangen werd genomen.

De FARC zou nog 23 agenten en militairen gevangen houden als politiek wisselgeld. De rechtse regering in Colombia vecht een keiharde militaire strijd uit met de guerrillabeweging, die zich al 45 jaar verzet tegen het gezag in Bogota. Calvo's vrijlating vindt enkele maanden voor de verkiezingen van mei plaats, wanneer Colombianen een opvolger moeten kiezen voor president Alvaro Uribe.