KABUL - De Amerikaanse president Barack Obama brengt een verrassingsbezoek aan Afghanistan. Hij is zondag gearriveerd in de hoofdstad Kabul.

Obama zal onder anderen met de Afghaanse president Hamid Karzai en leden van de Afghaanse regering spreken.

Het is de eerste keer dat Obama Afghanistan bezoekt sinds hij president is. De president is ook opperbevelhebber van de Amerikaanse strijdkrachten.

Uitbreiding

Obama is zaterdagavond in het diepste geheim van de Verenigde Staten naar Afghanistan gevlogen. Hij landde met de Air Force One op de luchtmachtbasis Bagram ten noorden van Kabul. Met een helikopter is hij naar het presidentiële paleis in de Afghaanse hoofdstad gevlogen.

Obama gelastte in december een aanzienlijke uitbreiding van de Amerikaanse troepen in Afghanistan. Hij wil van de Amerikaanse generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant, weten in hoeverre dat tot nu toe resultaat heeft gehad in de strijd tegen de radicaalislamitische Taliban.

Overigens zijn nog maar enkele duizenden van de 30.000 extra manschappen gearriveerd. In de zomer moet het Amerikaanse leger op volle oorlogssterkte zijn Afghanistan.

Obama was in 2008 ook al eens in Afghanistan. Dat was tijdens de campagne om het Amerikaanse presidentschap.