MOSKOU - Rusland telt vanaf zondag negen tijdzones, twee minder dan voorheen. De bewoners van de regio's Samara, Oedmoertië, Tsjoekotka en Kamtsjatka hoefden hun klok zondag niet een uur vooruit te zetten in verband met de zomertijd.

Ze komen zo in een andere tijdzone terecht.

Ten westen van de Oeral hadden de provincie Samara en de autonome republiek Oedmoertië hun eigen tijdzone die een uur met Moskou verschilde. Nu is het er net zo laat als in de hoofdstad. Niet iedereen in deze regio is daar blij mee.

De tijdzone van Moskou grenst in het oosten aan die van Jekaterinburg waar het twee uur later is. Samara en Oedmoertië grenzen aan die tijdzone.

Tijdzone

In het uiterste oosten van Rusland hebben het Siberische autonome district Tsjoekotka en het schiereiland Kamtsjatka hun eigen tijdzone moeten opdoeken. Ze zijn overgeschakeld naar de tijd van de westelijker gelegen zone die is genoemd naar de stad en regio Magadan.

De maatregel is ingevoerd omdat de Russische regering van president Dmitri Medvedev hoopt dat dit rijk, dat zich uitstrekt van de Oostzee tot de Beringzee, doelmatiger en makkelijker te besturen wordt.

De elf tijdzones stamden uit 1919. De regering laat tot februari 2011 onderzoeken of er nog meer tijdzones kunnen verdwijnen zonder de gezondheid van de Russen te schaden.