KAMPALA - Rebellen van het Verzetsleger van de Heer hebben in december zeker 320 mensen op brute wijze gedood in het noordoosten van Congo.

Over de aanval is nog niet eerder bericht, meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) in een zaterdag gepubliceerd rapport.

De opstandelingen ontvoerden destijds 250 personen, onder wie zeker tachtig kinderen, gedurende een vier dagen durende stroop- en moordtocht door tien dorpen in de afgelegen Makombo-regio in de provincie Haut-Uele.

Strooptocht

''Het Makombo-bloedbad is een van de ergste daden van het Verzetsleger in zijn bloedige 23-jarige bestaan'', stelde een onderzoekster van HRW.

''De strooptocht laat zien dat de opstandelingen nog altijd een ernstige bedreiging vormen voor de bevolking en geen tanende groep strijders is, zoals de Ugandese en Congolese regeringen beweren.''

Onderzoek

Volgens VN-personeel duurde het onderzoek naar de gebeurtenissen zo lang, omdat het gebied afgelegen is en er geen mobiel bereik is. Een dorpeling fietste 60 kilometer om een telefoon te vinden om de VN in te lichten over het bloedbad.