NEW DELHI - Bezienswaardigheden van Australië tot India stonden zaterdag in het donker voor Earth Hour, een wereldwijde milieuactie waarbij het licht een uur lang wordt uitgezet.

Het Wereld Natuur Fonds (WNF) wil burgers met de actie bewust maken van de klimaatverandering.

Het evenement begon officieel toen de Chathameilanden in Nieuw-Zeeland hun dieselgeneratoren uitzetten om slechts twaalf straatlantaarns aan te laten. In Australië luidden toeters van veerboten het energiebesparingsevenement in de haven van de stad Sydney in.

Vierduizend steden doen mee in een recordaantal van 125 landen.

Piramides

Zo'n 1200 bezienswaardigheden trekken de stekker uit het stopcontact, van de Verboden Stad in China tot de piramides van Egypte. In België ging alle verlichting langs de snelwegen een uur uit.

De golf van duisternis moet de internationale milieubeweging weer een oppepper geven na teleurstellende klimaatonderhandelingen van de Verenigde Naties in het Deense Kopenhagen in december.

Nederland

Het evenement loopt 24 uur na de opening af in Samoa in Oceanië.

Het initiatief krijgt in Nederland ook steeds meer navolging. Amsterdam had dit jaar een voortrekkersrol. Om 20.30 uur werd het donker op onder meer de Zuidas, het Paleis op de Dam, dierentuin Artis en vliegveld Schiphol.

Kaarslicht

Op de oproep van het WNF om mee te doen reageerden duizenden Nederlanders positief. Veel restaurants en hotels hielden diners bij kaarslicht. Een aantal grote bedrijven waaronder Unilever, ING, Rabo, ABN Amro en Ikea deden ook mee aan de actie.

Vooraf bestond wat zorg over de effecten voor het stroomnet als veel mensen en organisaties tegelijkertijd het licht uit zouden doen. Het WNF had daarom gevraagd de actie gespreid uit te voeren. Volgens de woordvoerster is dat gelukt en zijn er geen problemen geweest.

Lichten uit tijdens Earth Hour