AMSTERDAM - Zes dagen na een vulkaanuitbarsting in het zuiden van IJsland heerst er nog steeds angst voor een overstroming als gevolg van deze uitbarsting.

Dat meldt Meteo Consult op haar website.

De angst voor overstromingen heerste al meteen na de uitbarsting, maar lijkt steeds reëler te worden omdat de vulkaan in het gebied van de gletsjer Eyjafjallajökull na zes dagen nog steeds actief is. Ook is er enorme rookontwikkeling

Smelten

De vulkaan bevindt zich onder een gletsjer en het ijs dreigt door de uitbarsting te gaan smelten. De belangrijkste toegangswegen zijn inmiddels afgesloten en mensen worden afgeraden de vulkaanuitbarsting te komen bekijken.

In 1996 kwam het na een vulkaanuitbarsting ook tot grote overstromingen. Er kwam toen een grote hoeveelheid smeltwater terecht in een ondergronds meer, waarna het water met een grote vaart richting de zuidkust spoelde. Door de stroom van modder, stenen en ijsblokken werd toen een deel van het gebied vernield.

Reykjavik

Deze taferelen worden nu weer verwacht. Extra gevaarlijk is dat de vulkaan en gletsjer op ‘maar’ 120 kilometer van de hoofdstad Reykjavik af liggen.

Aan de hand van beelden gemaakt tijdens helikoptervluchten is te zien dat er een scheur van bijna een halve kilometer in de gletsjer zit. De hoeveelheid smeltwater is afhankelijk van de duur van de lavastroom.

Wetenschappers kunnen op dit moment niet zeggen hoe lang de stroom zal aanhouden. Dit kan uitkomen op dagen, maar ook op jaren. Zoals bij de laatste uitbarsting van deze vulkaan in 1821.

Geëvacueerd

Direct na de uitbarsting werden al 600 mensen uit een nabijgelegen dorp geëvacueerd. Ook werd de luchthaven van Reykjavik enkele uren afgesloten.

Het zeer dunbevolkte IJsland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en kent veel vulkanische activiteit. Sinds 1963 deden zich zeker 21 vulkaanuitbarstingen voor. De huizen van de ruim 300.000 eilandbewoners staan ver uit de buurt van gevaarlijke plekken.

Vulkaanuitbarsting IJsland