AMSTERDAM – Het komende orkaanseizoen zal erg actief worden. Dit meldt het KNMI aan de hand van verwachtingen van klimaatonderzoekers. Zij baseren zich op de temperatuur van het zeewater.

Zo zou het zeewater op dit moment zeer warm zijn in het gebied waar de meeste orkanen ontstaan.

De verwachting is volgens het KNMI dat het water zeker de eerste maanden van het orkaanseizoen nog steeds warmer zal zijn dan gemiddeld. Boven warm water ontstaan meer orkanen.

El Niño en La Niña

Het gebied van de Atlantische Oceaan moet daarom rekenen op een zeer actief orkaanseizoen. Ook El Niño en La Niña kunnen hierop van invloed zijn. El Niño en La Niña zijn benamingen voor een afwijking van de zeewatertemperatuur in de Stille Oceaan nabij de evenaar.

De kans is volgens de onderzoekers groot dat de El Niño van de afgelopen periode na de zomer zal omslaan in een La Niña, waarbij het zeewater veel kouder is. Deze verandering heeft het ontstaan van tropische stormen en orkanen tot gevolg.

Het orkaanseizoen in de Atlantische regio begint in juni en eindigt in november. Voorspellingen over de activiteit in het orkaanseizoen komen vaak uit. Zo was het vorig jaar erg rustig, wat van te voren verwacht werd.