BRUSSEL - Justitie in het Belgische Kortrijk gaat bisschop Roger Vangheluwe van Brugge ondervragen over een affaire rond een sjoemelende pastoor uit Bellegem.

Deze 75-jarige priester werd vrijdag op staande voet uit zijn functie gezet omdat hij ervan verdacht wordt tienduizenden euro's verduisterd te hebben.

De geestelijke zou het geld hebben moeten betalen aan afpersers, die zijn seksuele uitspattingen aan de grote klok dreigden te hangen.

Volgens de Belgische krant Het Laatste Nieuws wil justitie weten of de bisschop al langer wist van de praktijken van de pastoor. De Brugse prelaat laat weten ''volledige medewerking'' te zullen verlenen aan het onderzoek.

Diefstal

De pastoor uit Bellegem (een deelgemeente van Kortrijk) deed eind 2008 aangifte van diefstal van een kostbare kelk uit zijn kerk.

Niet lang daarna meldde hij, naar zijn zeggen na een tip van Oost-Europeanen, dat hij het gestolen voorwerp kon terugkopen in een antiekwinkeltje in Parijs.

Slachtoffer

Hij leende hiertoe 10.000 euro van de deken van Kortrijk. Toen de pastoor korte tijd later weer slachtoffer werd van een diefstal, vertrouwde de politie de zaak niet meer en opende een onderzoek naar de bejaarde geestelijke.