SEOUL/BAENGNYEONGDO - Het ziet er niet naar uit dat Noord-Korea iets te maken heeft met de ondergang vrijdag van een Zuid-Koreaans marineschip. Dit heeft de Zuid-Koreaanse regering zaterdag laten weten.

De Zuid-Koreaanse president Lee Myung-bak heeft zaterdag een onderzoek gelast naar wat er is gebeurd met het schip de Cheonan.

Het zonk vrijdagavond na een grote explosie bij het Zuid-Koreaanse eiland Baengnyeongdo, niet ver van de westkust van Noord-Korea. Bijna zestig opvarenden zijn gered, maar er worden nog 46 opvarenden vermist.

Er bestaat weinig kans dat ze nog levend worden teruggevonden, aangezien de temperatuur in het gebied rond de 3 graden Celsius is.

Verdachte

Het stalinistische regime gold snel als verdachte, maar de informatie die de Zuid-Koreaanse strijdkrachten tot dusverre hebben verzameld, wijst daar niet op.

''De regering (van Zuid-Korea) meent dat het incident niet is veroorzaakt door Noord-Korea, hoewel de oorzaak van het ongeluk nog steeds niet is vastgesteld'', zei een regeringsfunctionaris zaterdag in Seoul.

Overlevenden

Zaterdag werd langzamerhand iets meer duidelijk over de gebeurtenissen door verhalen van overlevenden.

Het lijkt erop dat het schip na de explosie in tweeën is gescheurd, maar dat kan pas met zekerheid worden vastgesteld als het schip naar boven wordt gehaald.

Elektriciteit

Na de explosie helde het schip over naar rechts, had het geen elekriciteit meer en was het alle contact de buitenwereld verloren. De kapitein vertelde dat hij na de ontploffing enkele minuten zat opgesloten in zijn cabine, tot bemanningsleden de deur forceerden en hem bevrijdden.

''Toen ik eruit kwam, was het achtersteven verdwenen'', verklaarde Choi Won-Il. ''Overlevenden hingen aan het voorste deel en schreeuwden om hulp'', aldus een van de zeelieden die het kon navertellen.

Gevangen

''Veel van de vermisten zaten mogelijk gevangen in het gezonken schip'', stelde een woordvoerder van de Defensietop. Een duikteam kon zaterdag nog niet in actie komen door hoge golven en duisternis.

Het 88 meter lange schip zou raketten, torpedo's en andere wapens en munitie hebben vervoerd. Sommige overlevenden zijn er echter van overtuigd dat de ontploffing werd veroorzaakt door iets van buiten het schip.