BAGDAD - De beweging Iraqiya van de seculiere nationalist Iyad Allawi heeft de parlementsverkiezingen in Irak gewonnen. Dat bleek vrijdag uit de voorlopige einduitslag.

Iraqiya wordt op de voet gevolgd door de lijst Rechtsstaat van de sjiitische premier Nuri al-Maliki.

De beweging van Allawi gaat 91 van de 325 zetels in het parlement bezetten tegen 89 voor Maliki. Op de derde plaats eindigde de religieus sjiitische Iraakse Nationale Alliantie (INA) met zeventig zetels.

De alliantie van de twee belangrijkste Koerdische partijen krijgt 43 zetels.

Maliki

De Iraakse premier heeft laten weten Nuri al-Maliki de uitslag van de parlementsverkiezingen niet te accepteren.

Volgens Maliki is de uitslag ''niet definitief''. ''We accepteren deze uitslag natuurlijk niet omdat het een voorlopige uitslag is'', zei hij op een persconferentie. A

anhangers van hem hebben de afgelopen dagen voortdurend geroepen dat er een hertelling moet komen en dat er fraude is gepleegd.

Kiescommissie

De voorzitter van de Iraakse kiescommissie zei dat het onmogelijk is alle stemmen opnieuw te tellen. ''Dat proces zou minimaal drie maanden in beslag nemen'', verklaarde Faraj al-Haydari.

''De groepen die een hertelling eisen, wezen geen specifiek stemlokaal of specifieke plaats aan. Ze willen dat we alle stemmen in alle delen van Irak opnieuw met de hand tellen. Dat is onmogelijk.'' Haydari stelt dat dan ook niet te zullen doen. ''Onze taak zit erop wanneer de uitslagen bekend zijn.''

Ook vroeg hij zich af: ''Als politieke partijen stemcomputers niet vertrouwen, hoe kunnen die dan wel vertrouwen hebben in een hertelling met de hand door mensen wiens politieke voorkeuren we niet kennen?''

Tevens stelde Haydari dat als de stemmen worden herteld, de dan verliezende partijen zullen claimen dat er met de uitslagen is geknoeid.

Soennieten

De sjiiet Allawi, die veel steun geniet onder de soennieten, mag nu als eerste een poging doen om een regering te vormen. Hij moet zeker 163 volksvertegenwoordigers achter zich krijgen om premier te kunnen worden.

Als Allawi er niet in slaagt om binnen dertig dagen een regering te vormen, wijst de president een leider van een ander blok aan om een coalitie te gaan vormen.

VS

De Verenigde Staten hebben de Iraakse stembusgang geprezen kort na de bekendmaking van de uitslagen.

''We feliciteren het Iraakse volk, de Iraakse regering'', liet een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken weten. ''Het is een belangrijke mijlpaal in de democratische ontwikkeling van Irak.''