GAZA-STAD - Vier Palestijnen en twee Israëlische militairen zijn vrijdag omgekomen tijdens vuurgevechten aan de rand van de Gazastrook. Dat heeft het Israëlische leger laten weten.

Volgens Israëlische bronnen begon de strijd nadat een Israëlische legerpatrouille onder vuur was genomen. Israëlische tanks en militairen schoten daarop terug en drongen de Gazastrook binnen.

Volgens bronnen in Gaza braken er gevechten uit nadat Israëlische militairen de Gazastrook waren binnengedrongen, berichtte de BBC.

Palestijnse strijders zouden vervolgens een Israëlische militair gevangen hebben willen nemen.

Hamas

Zowel de militaire tak van de Hamasbeweging als die van een andere groep, Islamitische Jihad, hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Hamas repte van zelfverdediging.

Mogelijk waren strijders van beide groepen erbij betrokken. Honderden Hamasaanhangers togen de straat op in het noorden van de Gazastrook om de dood van de twee Israëlische militairen te vieren.

Granaat

Een van de Israëliërs kwam om doordat zijn eigen granaat ontplofte. De andere Israëliër stierf in het vuurgevecht, net als twee Palestijnen.

Later werden nog twee Palestijnen gedood die volgens Israël explosieven plaatsten langs de grens.

Het is de ernstigste confrontatie tussen beide partijen sinds een grootscheeps Israëlisch offensief in de kuststrook eind 2008, begin 2009.

De strengislamitische Hamasbeweging heeft nog altijd de macht in de Gazastrook en ligt overhoop met de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die regeert op de Westelijke Jordaanoever.

Israël trok zich in 2005 terug uit de Gazastrook, maar houdt het gebied afgesloten voor de buitenwereld.