SEVILLA - Koning Juan Carlos van Spanje heeft het vrijdag opgenomen voor het stierengevecht.

De oeroude traditie heeft vruchtbare artistieke en culturele uitingen voortgebracht, zei hij volgens de Spaanse media bij een ceremonie in de arena van de Zuid-Spaanse stad Sevilla.

In de Spaanse koninklijke familie gelden vooral de vorst en zijn oudste dochter Elena als fans van stierengevechten.

Beiden laten zich vaak zien bij belangrijke corridas, zoals de gevechten in het Spaans heten. De afgelopen weken is de discussie tussen voor- en tegenstanders van de stierengevechten feller geworden.

Onderscheiden

Terwijl het parlement van de regio Catalonië, in het noordoosten van Spanje, over een verbod debatteert, willen volksvertegenwoordigers in andere gebieden de stierengevechten tot Spaans erfgoed verheffen.

In Sevilla heeft Juan Carlos donderdag stierenvechters onderscheiden die in het afgelopen seizoen in de arena van de Zuid-Spaanse stad bijzonder veel succes hebben gehad.

Een van de grote pleitbezorgers van de verheffing van de stierengevechten tot Spaans erfgoed is de voorzitter van de agglomeratie Madrid, Esperanza Aguirre.

Demonstratie

Uit protest tegen het plan van Aguirre houdt de in Nederland gevestigde organisatie CAS International (Comité Anti Stierenvechten) samen met vijftien Spaanse bewegingen zondag in de Spaanse hoofdstad een demonstratie tegen het stierenvechten..

Volgens CAS International wordt het stierenvechten in Spanje steeds minder populair.

''Steeds meer Spanjaarden keren zich tegen het stierenvechten vanwege het dierenleed, maar ook vanwege de miljoenen euro's aan subsidies die naar de stierenvechtindustrie worden doorgesluisd, terwijl Spanje nog steeds in een diepe financiële crisis verkeert'', stelt Marius Kolff, directeur van CAS International.