AMSTERDAM - Het Noord-Koreaanse regime heeft Zuid-Korea en de Verenigde Staten gewaarschuwd voor 'nucleaire aanvallen zonder weerga' vanwege een bericht dat de twee landen zich voorbereiden op mogelijke instabiliteit in de totalitaire staat.

Noord-Korea uit vaker dergelijke bedreigingen en autoriteiten in Seoul en Washington hebben kalm gereageerd.

Diplomaten in Zuid-Korea en de VS roepen Pyongyang nog steeds op terug te keren aan de internationale onderhandeltafel en de nucleaire programma's te beëindigen.

Experts uit Zuid-Korea, de VS en China komen volgende maand bijeen om informatie te delen over Noord-Korea en te bepalen hoe de samenwerking moet verlopen indien er een noodsituatie ontstaat.

Dong- llbo

Dat meldde de Zuid-Koreaanse krant Dong-a Ilbo eerder deze maand op basis van niet nader genoemde bronnen.

Volgens Zuid-Koreaanse media heeft Seoul samen met de VS militaire plannen ontworpen om eventuele calamiteiten in Noord-Korea het hoofd te kunnen bieden.

Noord-Korea zegt dat de VS van plan is het regime omver te werpen, iets wat Washington altijd ten stelligste ontkend heeft.

Gezondheid

De situatie is dringender geworden nu de gezondheid van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Il, die in 2008 een beroerte gehad zou hebben, achteruit lijkt te gaan.

Verwacht wordt dat met zijn dood een machtsstrijd losbarst die de stabiliteit in het land ernstig zou kunnen bedreigen.