ABIDJAN - Ruim 20.000 slachtoffers van giftig afval dat het schip de Probo Koala in 2006 dumpte in Ivoorkust, hebben onlangs compensatie ontvangen. Dat meldde donderdag Claude Gohourou, die aan het hoofd staat van een organisatie die de slachtoffers vertegenwoordigt.

''We hebben meer dan 20.000 cheques bezorgd in drie weken tijd, wat neerkomt op twee derde van de mensen die worden gecompenseerd'', stelde Gohourou die samenwerkt met het Britse advocatenkantoor Leigh Day and Company.

Een totaalbedrag van bijna 23 miljoen euro is inmiddels uitgekeerd. De resterende achtduizend personen krijgen hun geld als het programma wordt hervat op 31 maart.

Vervuild

Het door het olieconcern Trafigura gehuurde schip de Probo Koala bracht 500 ton vervuild afval via Amsterdam naar Ivoorkust, waar het spul werd overgedragen aan een lokale afvalverwerker. Die dumpte het afval op verscheidene plekken in Abidjan, de grootste stad in Ivoorkust.

Volgens Trafigura gebeurde dat zonder dat het concern daarvan op de hoogte was. Duizenden mensen klagen sindsdien over gezondheidsproblemen. Zeventien mensen zijn overleden.