WASHINGTON - De Amerikaanse regering komt homo's in de strijdkrachten op korte termijn tegemoet.

Minister van Defensie Robert Gates maakte donderdag de eerste stappen bekend die het - in sommige gevallen - moeilijker maakt om homoseksuelen te ontslaan.

Militairen kunnen gemakkelijker een procedure aanspannen als zij zich om hun seksuele geaardheid gediscrimineerd voelen.

Het is de bedoeling dat het Pentagon voor eind dit jaar met ingrijpender voorstellen komt. Tegelijkertijd buigt het parlement zich over de oproep van president Barack Obama om het huidige discriminerende beleid jegens homo's te wijzigen.

Sinds de jaren negentig geldt de richtlijn ''Niet vragen, niet vertellen'', wat betekent dat homoseksuele militairen worden ontslagen als zij met hun geaardheid naar buiten komen.

Srebrenica

Tijdens een hoorzitting van de Senaat over homo's in de strijdkrachten baarde een ex-generaal vorige week opzien. In zijn pleidooi tegen openlijke homoseksualiteit verwees John Sheehan naar het Nederlandse leger.

Volgens hem waren de Nederlandse blauwhelmen in 1995 in Bosnië niet in staat de moslimenclave Srebrenica te verdedigen, omdat zij openlijke homoseksuelen in hun rangen hadden.