DUBAI - Al Qaeda-leider Osama bin Laden heeft opnieuw gedreigd Amerikaanse soldaten te doden.

Dat is te horen op een geluidsopname die door de Arabische zender Al Jazeera is uitgezonden.

Als Khalid Sheikh Mohammed, meesterbrein achter de terreuraanslagen van 11 september 2001, de doodstraf krijgt, gaat de terroristenleider over tot executie van Amerikaanse militairen.

Mohammed bevindt zich momenteel in Amerikaanse hechtenis. De regering van president Barack Obama onderzoekt waar zijn proces moet plaatsvinden.

Bin Laden laat ook weten dat Obama 'in de voetstappen van zijn voorganger' stapt. Hij doelt hiermee op voormalig president George W. Bush.

Onrechtvaardig

"De politici in het Witte Huis waren onrechtvaardig tegen ons en zijn dat nog steeds. Vooral omdat ze Israël blijven steunen in de bezetting van de Palestijnse gebieden."

"Ze dachten dat de Verenigde Staten op eigen gebied veilig was voor de woede van de onderdrukten, tot onze reactie met God's hulp op 11 september 2001 luid werd gehoord in hun huizen", zo laat hij verder weten.

De laatst bekende geluidsopnamen van Bin Laden zijn uit januari van dit jaar. Deze werden ook uitgezonden door Al Jazeera.

Guantanamo Bay

Mohammed, de derde man binnen al-Qaeda, werd in 2003 opgepakt in Pakistan. Na drie jaar werd hij overgebracht naar het omstreden detentiekamp Guantanamo Bay.

Daar bekende hij betrokkenheid bij een reeks terreuraanslagen tegen het Westen, waaronder die op 11 september 2001. Hij en vier medeverdachten moeten in New York voor de rechter komen.

Ze worden verdacht van oorlogsmisdaden en moord en kunnen bij veroordeling de doodstraf krijgen.