NEW YORK - De Amerikaanse krant New York Times betaalt een schadevergoeding van 160.000 Singaporese dollar (ruim 85.000 euro) aan premier Lee Hsien Loong en twee andere politici in Singapore. Dat heeft de advocaat van de krant donderdag gezegd.

Het blad bood woensdag zijn verontschuldigingen aan voor een artikel waarin werd gesuggereerd dat Lee zijn functie niet aan zijn verdiensten te danken heeft.

De premier is de zoon van de Singaporese 'vader des vaderlands' Lee Kuan Yew, die van 1959 tot en met 1990 premier van de Aziatische stadstaat was en als 'mentor' nog steeds deel uitmaakt van het Singaporese kabinet.

Verontschuldigingen

De Amerikaanse krant heeft ook oud-premier Goh Chok Tong, die ook minister in het kabinet is, zijn verontschuldigingen aangeboden.

Het artikel 'All in the family' van columnist Philip Bowring, die in Hongkong woont, verscheen vorige maand. Het gaf een overzicht van politieke dynastieën in Azië.

De Singaporese politici vonden het artikel smadelijk en eisten een excuus, een schadevergoeding en betaling van alle juridische kosten.

Eigen verdiensten

In zijn verontschuldiging schrijft de krant dat lezers uit het artikel van Bowring de conclusie kunnen trekken dat de jonge Lee zijn functie niet aan zijn eigen verdiensten te danken heeft. ''Wij willen duidelijk zeggen dat die conclusie niet bedoeld was'', aldus de krant. Het artikel is van de website van het blad verwijderd.

Bowring was in 1994 in een soortgelijke zaak verwikkeld. Hij schreef toen in de New York Times een artikel waarin hij verwees naar ''de dynastieke politiek'' in Oost-Aziatische landen als Singapore. Ook toen kwamen vader en zoon Lee en Goh in het geweer. De krant publiceerde een verontschuldiging.