REYKJAVIK - De autoriteiten op IJsland hebben zondag de noodtoestand uitgeroepen voor het zuiden van het eiland in verband met een vulkaanuitbarsting.

Circa zeshonderd inwoners van drie dorpjes moesten hun huizen verlaten. Het vliegverkeer van en naar de internationale luchthaven van de hoofdstad Reykjavik werd een aantal uren stilgelegd.

Een vulkaan in het gebied van de gletsjer Eyjafallajoekull, bijna 120 kilometer ten zuidoosten van Reykjavik, werd actief in de nacht van zaterdag op zondag.

Lavastromen kwamen op gang en er ontstond een enorme rookontwikkeling. Niemand raakte gewond en schade aan gebouwen werd evenmin gerapporteerd.

Scheur

Geologen maakten helikoptervluchten boven de gletsjer en ontdekten een scheur van honderden meters. De autoriteiten vrezen vooral overstromingsgevaar in de regio als gevolg van een onbekende hoeveelheid smeltwater.

Het is volstrekt onduidelijk hoe lang het gaat duren voordat de lavastroom stopt. Wetenschappers stelden zondag dat het enkele dagen, maar ook enkele jaren kan duren.

Afgesloten

De weg naar het gebied is uit voorzorg afgesloten. Het is voor het eerst sinds 1823 dat hier een vulkaan uitbarst. Trans-Atlantische vluchten moesten routes via IJsland enkele uren mijden in verband met de vulkaanuitbarsting.

Het zeer dunbevolkte IJsland is ongeveer drie keer zo groot als Nederland en kent veel vulkanische activiteit. Sinds 1963 deden zich zeker 21 vulkaanuitbarstingen voor. De huizen van de ruim 300.000 eilandbewoners staan ver uit de buurt van gevaarlijke plekken.