WASHINGTON - Nederlandse militairen waren in 1995 niet in staat om de Bosnische moslimenclave Srebrenica te verdedigen, omdat zij openlijk homoseksuelen in hun rangen hadden.

Bekijk de video

Dat heeft de Amerikaanse ex-generaal John Sheehan donderdag gezegd tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat.

Ook de Nederlandse legerleiding zou de val van Srebrenica mede hebben toegeschreven aan homoseksuele militairen, verklaarde Sheehan, die tijdens de oorlog in Bosnië een opperbevelhebber van de NAVO was.

''Ze zagen het als een deel van het probleem'', aldus de ex-officier, die dat onder meer zou hebben gehoord van de toenmalige chef-staf van de Nederlandse strijdkrachten.

Clinton

Sheehan kwam met zijn verklaring omdat de Amerikaanse regering homoseksuelen en lesbiennes het recht wil geven om openlijk in het leger te dienen. President Bill Clinton voerde het 'don't ask, don't tell'-beleid in.

Het leger beloofde geen punt te maken van de geaardheid van een militair, als die zijn of haar voorkeuren voor zich zou houden.

Spanningen

Conservatieve politici zien niets in het Obama-plan voor openlijke homoseksuelen in de strijdkrachten. Zij vrezen spanningen.

Ook zou de onderlinge eenheid worden ondermijnd. Ex-generaal Sheehan liet zich tijdens de hoorzitting in vergelijkbare bewoordingen uit.

Ongeloof

Het Nederlandse ministerie van Defensie reageerde donderdagavond met ongeloof op de uitlatingen van de Amerikaanse ex-generaal. ''Het is volstrekte onzin en het is ongelooflijk dat een man van zijn statuur zoiets zegt'', aldus een woordvoerder van het ministerie.

''Geen enkele operatie is zo uitgebreid onderzocht als die van Srebrenica. In al die onderzoeken is geen enkele link gelegd met homoseksualiteit'', zei de zegsman.

De Nederlandse ambassadeur in de Verenigde Staten, Renée Jones-Bos, heeft een verklaring uitgegeven voor de Amerikaanse autoriteiten.

''Ik ben trots op het feit dat homo's en lesbiennes openlijk en met waardigheid de Nederlandse krijgsmacht al decennia hebben gediend, zoals nu in Afghanistan'', aldus de ambassadrice.

Verhagen

Demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft via Twitter zijn verbazing uitgesproken over de uitspraken.

Verhagen noemt het een buitengewoon vreemde uitspraak. ''Ik vrees dat dit meer te maken heeft met discussie in VS over homoseksualiteit in het leger'', aldus de minister.

Vakbonden

Militaire vakbonden in Nederland reageren vol onbegrip op de uitlatingen.

''Belachelijk",' zegt voorzitter Wim van den Burg van de AFMP FNV. ''Klinklare nonsens'', zegt Jan Kleian, voorzitter van CNV ACOM.

COC

Het COC noemt de opmerking van de Amerikaanse generaal een 'losse flodder'. Volgens de belangenvereniging voor homoseksuelen functioneren mensen - dus ook soldaten - veel beter als ze openlijk mogen zijn wie ze zijn.