AMSTERDAM - De partij van president Nicolas Sarkozy heeft een gevoelige nederlaag geleden in de regionale verkiezingen die zondag in Frankrijk zijn gehouden. De kiezers uitten hun ongenoegen over de economische crisis door op linkse partijen te stemmen.

Ook het extreem rechtse Front National boekte door de toenemende ongerustheid over immigratie en de groeiende moslimbevolking na jaren van teruggang weer eens winst.

Nadat ruim 96 procent van de stemmen was geteld stonden kandidaten van de PS en andere linkse partijen op 53,6 procent, tegen Sakorzy's UMP en andere rechtse partijen op 39,8 procent.

In regio's waar kandidaten minder dan 50 procent van de stemmen hebben behaald wordt op 21 maart een tweede stemronde gehouden.

Peilingen geven aan dat de socialisten en hun bondgenoten in de 26 Franse regio's op een overweldigende meerderheid afstevenen. De socialisten besturen nu al 20 van de 22 regio's op het Franse vasteland.

Lage opkomst

De povere resultaten van de UMP en de ongewoon lage opkomst, 47 procent, duiden op wijdverspreide ontevredenheid over Sarkozy. De president liet zich nog niet uit over de resultaten, alleen premier François Fillon hield de moed er nog in. Het is pas over na de tweede ronde, zei hij.

Jean-Marie Le Pen van het Front National verscheen zondag op televisie met een poster met de tekst 'Nee tegen het islamisme'. Hij hekelde de commentatoren die zijn partij al 'dood en begraven' hebben verklaard. Met landelijk bijna twaalf procent van de stemmen behaalde het FN ongeveer een even groot aandeel als de milieupartij Europe Ecologie.