BILZEN - Bij een gezinsmoord in Bilzen, net over de Belgische grens bij Maastricht, is zondag een agent doodgeschoten.

De schutter had eerst zijn vijftienjarige zoon vermoord in het naburige dorpje Vlijtingen. De man ging daarna rond 8 uur naar zijn ex-vriendin in Bilzen en bezorgde haar een schampschot aan haar hoofd.

De ex-vriendin kon echter nog wegvluchten naar een nabijgelegen politiebureau.

Jachtgeweer

Een 54-jarige agent die met een collega het huis binnendrong om de man te overmeesteren, kreeg echter drie kogels uit een jachtgeweer in zijn rug geschoten en overleed korte tijd later. De collega-agent schoot terug.

De dader vond daardoor ook de dood, meldde officier van justitie Ivo Delbrouck uit Tongeren zondag.

Kogelvrij vest

De Belgische minister Annemie Turtelboom (Binnenlandse Zaken) sprak in een persconferentie van een zwarte dag voor het politiekorps. Ze benadrukte dat de politie volgens het boekje heeft gehandeld. De twee agenten droegen kogelvrije vesten.

''Maar de agent struikelde op de trap. Dat is een situatie waarbij een kogelvrij vest niet altijd helpt'', verklaarde de minister. Ze betuigde haar medeleven met het gezin van de omgekomen agent Eddy Strijckers, die over twee jaar met pensioen zou gaan.

Wapenfreak

De 53-jarige dader uit Vlijtingen stond bekend als een wapenfreak. Enkele jaren geleden was hij betrokken bij een schietincident in Maasmechelen. Bij een huiszoeking zijn destijds zestien wapens in beslag genomen. De man had ook geen vergunning voor het jachtgeweer waarmee hij zondag de moorden pleegde.

De aanleiding voor zijn gewelddadige optreden zondag is onbekend. De relatie met zijn ex-vriendin was al 2,5 jaar geleden afgelopen.

De Belgische politievakbond NSPV eist dat de overheid meer doet voor de veiligheid van agenten. Volgens de bond komt geweld tegen de politie steeds vaker voor. Guy Martens van de bond vraagt om een nultolerantie en strengere naleving van de wapenwet.