BANGKOK - Tienduizenden aanhangers van de afgezette Thaise premier Thaksin Shinawatra zijn zondag samengekomen in de straten van de hoofdstad Bangkok.

De demonstranten geleid door het Verenigde Front voor Democratie en tegen Dictatuur (UDD) willen de regering van de huidige premier, Abhisit Vejjajiva, ten val brengen.

Volgens de organisatoren zijn meer dan 100.000 betogers, gekleed in rode shirts, samengekomen in het centrum van Bangkok.

Dat aantal is lager dan de 350.000 op wie de 'Rode Shirts' hadden gerekend en veel minder dan de half miljoen op wie was gehoopt.

Corruptie

De menigte steunt Thaksin, die in 2006 door het leger is afgezet. Hij is naar het buitenland gevlucht om te ontkomen aan een celstraf wegens corruptie. Thaksin heeft vooral aanhangers onder de arme bevolking op het platteland in het noorden.

De demonstranten stelden de regering een ultimatum: ze moet binnen 24 uur aftreden en nieuwe verkiezingen uitschrijven.

Legerkazerne

''Als ze niet op onze eisen ingaan, zullen we onze volgende stappen bekendmaken'', zei de leider van de Rode Shirts, Nattawut Saikua. Hij zei dat de oppositie maandag zal optrekken naar de legerkazerne in het noorden van de stad waar de regering is neergestreken.

De regering heeft 50.000 agenten en militairen op de been gebracht om de orde te handhaven. Bij het laatste grote protest van de oppositie in april vorig jaar braken gewelddadigheden uit.

Toen vielen er twee doden en tientallen gewonden. Premier Abhisit riep op de televisie de menigte op vreedzaam te demonstreren.

Protest Bangkok