ROME - Tienduizenden Italianen hebben zaterdag in de hoofdstad Rome gedemonstreerd tegen premier Silvio Berlusconi. De betoging was georganiseerd door vakbonden en de linkse oppositie.

Volgens de protesterende menigte verandert de rechtse premier de wetten om er persoonlijk van te profiteren.

''Wij zijn met 200.000!'', riep een van de organisatoren van de betoging op de Piazza del Popolo (Plein van het Volk). De politie hield het op 20.000, zo meldde de krant la Repubblica op zijn website.

Tijdens de demonstratie werd uit de grondwet van de Italiaanse Republiek voorgelezen. Er was veel applaus voor passages zoals: ''Alle burgers hebben gelijke sociale waardigheid en zijn gelijk voor de wet.''

Bordeel

De rapper Frankie Hi-Nrg riep de menigte toe: ''Wij willen een Italië dat de grondwet respecteert; wij willen een Italië van de regels en geen bordeel.''

De populariteit van Berlusconi en zijn regering is tot een dieptepunt gezakt. Aan het eind van de maand zijn er regionale verkiezingen.

Regels

De premier ondervindt bij de voorbereiding nogal wat problemen. Zijn partij mag in een aantal kiesdistricten niet meedoen omdat zij niet voldeed aan de regels voor de inschrijving.

Zaterdag was er een nieuwe klap voor Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL). De Raad van State bevestigde op deze dag dat het PDL niet mag meedoen in de provincie Rome, ondanks pogingen van de premier om dit met een speciaal decreet toch gedaan te krijgen.

Demonstraties Italië