VATICAANSTAD - Het Vaticaan verwerpt pogingen om paus Benedictus XVI in verband te brengen met de misbruikschandalen in zijn geboorteland Duitsland. 

Er zijn ''agressieve'' pogingen gedaan om de kerkvorst bij deze zaak te betrekken, zei Vaticaan-woordvoerder Federico Lombardi zaterdag.

''Het is duidelijk dat deze pogingen zijn mislukt'', voegde hij eraan toe.

Vrijdag werd bekend dat het aartsbisdom van München in 1980 heeft ingestemd met de opname van een pedofiele priester, die in de fout was gegaan in het bisdom Essen.

De geestelijke zou in München therapie ondergaan, maar ging alweer snel pastoraal werk verrichten.

Ratzinger

Dit gebeurde in de tijd dat Joseph Ratzinger, de huidige paus Benedictus XVI, aartsbisschop van München en Freising was.

Ratzinger was niet betrokken bij de benoeming van de priester die zich vergrepen zou hebben aan een 11-jarige jongen. De man is later veroordeeld.

Zwitserland

Zaterdag werd tevens bekend dat zestig mensen in Zwitserland hebben aangegeven slachtoffer te zijn geweest van seksueel misbruik door geestelijken. De Zwitserse abt Martin Werlen, van de benedictijner abdij Einsiedeln, bracht dit bericht naar buiten.

De aantijgingen zijn gemeld bij de Zwitserse bisschoppelijke conferentie, die een onderzoek zal starten. Waar en wanneer het misbruik zou hebben plaatsgevonden, is niet bekendgemaakt.

De verklaring van de abt is de jongste over misbruik binnen de katholieke kerk in Europa. Eerder werd al melding gemaakt van misbruik in Duitsland, Oostenrijk en Nederland.