SARAJEVO - Het Bosnische Openbaar Ministerie heeft een Servische ex-politiecommandant zaterdag aangeklaagd. Nedjo Ikonic (45) wordt verdacht van ''het bevelen van, toezien op en helpen bij de executie van meer dan duizend moslims'' in de enclave Srebrenica in juli 1995, maakte justitie in Bosnië bekend.

Ikonic leidde tijdens de burgeroorlog in Bosnië (1992-1995) een speciale Servische politie-eenheid. De brigade bewaakte in juli 1995 de toegangswegen rond Srebrenica.

Duizenden moslimmannen en -jongens die de belegerde moslimenclave Srebrenica wilden ontvluchten, werden opgepakt door Ikonic en zijn mannen.

De moslims werden vastgezet in een pakhuis in het nabijgelegen dorp Kravice. Later werden ze geëxecuteerd en begraven in massagraven.

Nederlandse blauwhelmen

Nederlandse blauwhelmen moesten het Oost-Bosnische Srebrenica bewaken, maar daarin slaagden ze niet. Bosnische Serviërs namen de enclave in.

Na de val van Srebrenica werden ongeveer achtduizend islamitische mannen gedood en ruim 30.000 vrouwen, kinderen en bejaarden verjaagd. Enkele hoofdverdachten van het bloedbad, onder wie Radovan Karadzic, staan terecht bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.