WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft vrijdag ongemeen hard uitgehaald naar Israël.

De regering van dat land heeft volgens Clinton een ,,uiterst negatief signaal'' afgegeven door stappen te ondernemen die het vredesproces met de Palestijnen ondermijnen.

De bewindsvrouw heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een telefoongesprek van drie kwartier gewaarschuwd en haar frustratie uitgesproken over de bouw van 1600 nieuwe woningen in bezet Oost-Jeruzalem.

Affront

De aankondiging van dat nieuws viel dinsdag samen met een bezoek van de Amerikaanse vicepresident Joe Biden aan Israël. Het besluit werd gezien als een affront aan het adres van de Verenigde Staten.

De Israëlische regering moet volgens Clinton niet alleen via woorden, maar ook via concrete acties laten zien dat ze het vredesproces met de Palestijnen en de relatie met Amerikaanse bondgenoten serieus nemen.

Kritiek

Clinton staat niet alleen in haar kritiek op Netanyhau en zijn regering. Het zogeheten Midden-Oosten kwartet, waarin naast de VS ook de Europese Unie, Rusland en de Verenigde Naties vertegenwoordigd zijn, veroordeelde de nieuwe bouwplannen van Israël vrijdag eveneens.

Sinds Israël in 1967 de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem bezette, vestigden zich ongeveer een half miljoen Joden in meer dan honderd nederzettingen in deze gebieden.

Volgens het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, het hoogste rechtsorgaan binnen de Verenigde Naties, probeert Israël vooruitlopend op de uitkomst van het vredesoverleg voldongen feiten te creëren en de bevolkingssamenstelling op de Westelijke Jordaanoever te wijzigen.