AMSTERDAM - Winnie Madikizela-Mandela ontkent dat ze een interview heeft gegeven aan de Engelse krant The London Evening Standard waarin ze scherpe opmerkingen maakt over haar ex-man en anti-apartheidsicoon Nelson Mandela.

Madikizela-Mandela zou gezegd hebben dat Nelson Mandela 'ons heeft laten zitten' en dat ze het hem niet kan vergeven dat hij in 1993 de Nobelprijs voor de vrede accepteerde die hij samen met de blanke Zuid-Afrikaanse president Frederik Willem de Klerk kreeg.

Madikizela-Mandela reageerde door te stellen dat ze geen interview had toegezegd maar ontkende niet specifiek dat ze de opmerkingen had gemaakt, wat zorgde voor opschudding in thuisland Zuid-Afrika.

De krant zegt dat het interview is afgenomen door Nadira Naipaul, de vrouw van schrijver V.S. Naipaul, en dat er bij het artikel een foto staat afgedrukt waarop de drie samen staan.

Idioot

"Nadira Naipual is een gewaardeerde journalist die Winnie Mandela thuis heeft bezocht en uitgebreid met haar heeft gesproken. (...) Wij begrijpen de ontkenning niet van een gebeurtenis die overduidelijk heeft plaatsgevonden."

Naipaul blijft achter haar stuk staan en zegt het gesprek weer te hebben gegeven zoals het is geweest.

In het stuk beschuldigt Madikizela-Mandela de huidige regering er bovendien van Nelson Mandela's imago uit te buiten en noemt ze Nobelprijswinnaar Desmond Tutu een 'idioot'.

Onverklaarbaar

De Zuid-Afrikaanse regeringspartij ANC wilde geen uitspraken doen voor ze met Madikizela-Mandela zelf had gesproken.

Madikizela-Mandela was niet bereikbaar voor commentaar, maar heeft via een verklaring laten weten dat ze het interview ziet als een 'onverklaarbare poging om de eenheid van mijn familie te ondermijnen evenals het erfgoed van Nelson Mandela en het hoge aanzien dat de naam Mandela overal in de wereld heeft'.