NEW YORK/MEXICO-STAD - Voor het eerst is een Mexicaan de rijkste persoon ter wereld in het overzicht van het Amerikaanse zakenblad Forbes.

De telecommunicatie-ondernemer Carlos Slim Helu versloeg de Amerikaan William (Bill) Gates, die eerder met zijn Microsoft de lijst aanvoerde.

Volgens Forbes, dat de jongste lijst woensdag bekendmaakte, bezit de Mexicaan 53,5 miljard dollar (39,3 miljard euro) met zijn bedrijf Telmex. Hij stond vorig jaar nog derde.

Gates moet het met 500 miljoen dollar minder stellen dan Slim. Derde is de investeerder Warren Buffett (Berkshire Hathaway), die goed is voor 47 miljard dollar. Hij was in 2009 tweede.

Europeaan

De rijkste Europeaan is de Fransman Bernard Arnault van het luxegoederenconcern LVMH: 27,5 miljard dollar. Hij steeg van de vijftiende naar de zevende plaats op de lijst van Forbes.

Het is pas de tweede keer sinds 1995 dat Gates niet bovenaan de Forbes-lijst staat.

De 70-jarige Slim is al zestig jaar actief als zakenman: Als jongen van tien verkocht hij al dranken en snacks aan zijn eigen familie. Nu behoren tot zijn imperium naast telefoonbedrijf Telmex ook warenhuizen, hotels, restaurants, een bank en een oliebedrijf.

The New York Times

Ook is hij aandeelhouder van de Amerikaanse krant The New York Times. Slim rookt sigaren, maar houdt er verder een sobere levensstijl op na. Hij rijdt in een oude Mercedes, maar doet niet aan jachten en privéjets, zoals andere leden van de Mexicaanse elite.

Volgens de nieuwe Forbes-lijst zijn er nu 1011 miljardairs in de wereld, van wie 403 in de VS. Vorig jaar waren er nog 'maar' 793 miljardairs wereldwijd.