ROME - Het vertrouwen in de Italiaanse premier Silvio Berlusconi en zijn rechtse regering is tot een dieptepunt gezakt. Dat meldden Italiaanse media woensdag.

Niet eerder de afgelopen vijf jaar was het vertrouwen in Berlusconi's partij zo laag.

Uit een maandelijkse peiling, in opdracht van de krant La Repubblica, blijkt dat nog maar 38 procent van de Italianen zijn regering steunt.

De populariteit van Berlusconi is verder gedaald mede vanwege de chaos die is ontstaan rond de kieslijsten voor de komende regionale verkiezingen.

Uitsluiting

Berlusconi's partij, het Volk van de Vrijheid (PDL), mag niet meedoen in een aantal kiesdistricten eind deze maand omdat zij niet aan de regels voor inschrijving voldeed.

Berlusconi probeert dit probleem terzijde te schuiven met een speciale wet. Hij verloor eerder enkele rechtszaken over de kwestie.

De premier liet woensdag tijdens een persconferentie weten niet verantwoordelijk te zijn voor de uitsluiting van zijn partij. Volgens Berlusconi valt zijn partij niets te verwijten.

Beroep

Hij beschuldigt rechters ervan hem te willen weren van de kieslijst en kondigde aan opnieuw in beroep te gaan. Een journalist die tijdens de conferentie kritische vragen stelde aan Berlusconi en hem herhaaldelijk onderbrak, werd de zaal uitgezet.

De PDL heeft voor 20 maart een grote betoging aangekondigd in de hoofdstad Rome. Die moet volgens de premier ''het recht op stemmen en daarmee de democratie en de vrijheid verdedigen''.

Razend

Een week daarvoor wil de linkse oppositie demonstreren, die razend is over Berlusconi's plan de wet te wijzigen.

In een poging steun te zoeken bij de Italianen, heeft Berlusconi een nieuwe organisatie opgericht, genaamd Promotori della Libertà (Bevorderaars van de Vrijheid).

Op de website van de organisatie richt Berlusconi zich tot zijn ''lieve vriendinnen en vrienden'' en valt de premier de linkse oppositie aan, die ''leugens, afgunst en haat zaait''.