KABUL - De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is woensdag in Kabul aangekomen voor gesprekken met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai. Een woordvoerder van Karzai heeft dit gezegd.

De Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad heeft woensdag in Kabul met zijn Afghaanse ambtgenoot Hamid Karzai gesproken. Karzai noemde Iran ''een historische vriend van Afghanistan''.

Karzai's gast bekritiseerde de aanwezigheid van buitenlandse troepen in het land. ''We zien daar geen oplossing in om tot vrede te komen'', aldus Ahmadinejad.

Het is het eerste bezoek van Ahmadinejad aan het buurland Afghanistan sinds zijn omstreden herverkiezing als president in juni.

De twee leiders hebben tal van zaken besproken zoals betere economische samenwerking en de aanleg van een spoorlijn die Iran, Afghanistan en Tadzjikistan met elkaar moet verbinden.

Gates

Het bezoek van Ahmadinejad valt vrijwel samen met dat van de Amerikaanse minister van Defensie Robert Gates. Gates had maandag een onderhoud met Karzai in Kabul en vertrok woensdag naar Riyad.

Gates beschuldigde Iran ervan een geheime agenda in Afghanistan te hebben. Ahmadinejad zag eerder een dubbelrol van de Amerikanen in de regio.

Hij vroeg zich woensdag hardop af of de Amerikaanse militairen daadwerkelijk van 12.000 kilometer ver zijn gekomen enkel om terrorisme te bestrijden.

Iran en de Verenigde Staten onderhouden sinds 1980 geen diplomatieke betrekkingen. De relaties zijn uiterst gespannen, sinds de jaren negentig ook als gevolg van de Amerikaanse afkeer van Iraanse nucleaire projecten.