WASHINGTON - De woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag zijn excuses aangeboden aan Libië.

Zegsman Philip Crowley had de houding van het Noord-Afrikaanse land vorige week omschreven als ''veel woorden, veel papier vliegt door de lucht, maar niet per se iets zinnigs.''

Na de opmerkingen van Crowley moest de Amerikaanse gezant in Tripoli op het matje komen bij het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Crowley zei dinsdag te betreuren dat zijn uitlatingen ''een obstakel zijn geworden voor vooruitgang in onze onderlinge betrekkingen''. De opmerkingen ''zijn geen afspiegeling van het Amerikaanse beleid'', benadrukte hij.

Minaretten

De woordvoerder had gereageerd op een toespraak van de Libische leider Muammar Kaddafi. Die had opgeroepen tot een heilige oorlog en een boycot tegen Zwitserland, omdat in het alpenland geen minaretten bij moskeeën meer mogen worden gebouwd.

De relatie tussen het Noord-Afrikaanse land en Zwitserland is gespannen sinds in 2008 een zoon van Kaddafi kortstondig door de Zwitserse politie werd vastgehouden.

Enkele dagen na de arrestatie pakte Libië twee Zwitserse zakenlieden op. Een is onlangs vrijgelaten, maar de ander zit nog steeds vast.