REGENSBURG/VATICAANSTAD - De broer van paus Benedictus XVI heeft als leider van het wereldberoemde Duitse jongenskoor Regensburger Domspatzen oorvijgen uitgedeeld.

Maar van afranselingen en seksueel misbruik was hij niet op de hoogte.

De 86-jarige Georg Ratzinger zei dat in een vraaggesprek met de Duitse krant Passauer Neue Presse dat dinsdag is gepubliceerd.

De Domspatzen krijgen in het Beierse Regensburg les op een muziekgymnasium, waartoe ook een internaat behoort.

Afranselingen

De Domspatzen werden van 1964 tot 1994 geleid door Ratzinger. Hij heeft zich voor het misbruik en de afranselingen bij de slachtoffers verontschuldigd.

Volgens Ratzinger is het probleem van seksueel misbruik ''nooit ter sprake gekomen'' in zijn tijd.

Hij wist dat er koorleden waren die soms een draai om de oren kregen van de directeur van het internaat, maar zei niet op de hoogte te zijn geweest van de omvang van het brute geweld. Het tuchtigen van leerlingen werd in 1980 verboden.

Handtastelijk

De uitlatingen over (seksueel) misbruik bij het koor maken deel uit van een reeks onthullingen over misstanden binnen de katholieke kerk.

Zo bleek onlangs dat op Duitse scholen van jezuïeten talrijke leerlingen het slachtoffer werden van handtastelijke leraren.

Het Vaticaan uitte zich dinsdag positief over het plan voor een rondetafelconferentie tegen kindermisbruik in Duitsland.

Schandaal

Woordvoerder Federico Lombardi bestempelde het initiatief als juiste weg om het probleem omvattend en passend aan te pakken. Het Vaticaan is uiteraard bereid aan het overleg op 23 april mee te doen, aldus de zegsman.

Lombardi reageerde op het uitdijende schandaal over geestelijken die hun handen niet konden thuishouden bij kinderen die aan hun waren toevertrouwd.

Misbruik

Volgens de kerkelijke zegsman hebben de autoriteiten van de rooms-katholieke kerken in Duitsland, Nederland en Oostenrijk snel en doortastend opgetreden in de kwesties over seksueel misbruik van kinderen.

De spreker van het Vaticaan benadrukte dat seksueel misbruik niet alleen in de kerk voorkomt.

Verwrongen

''Alle onpartijdige en geïnformeerde mensen weten dat deze kwestie verder reikt en om bij de beschuldigingen alleen naar sporen in de Kerk te kijken, leidt tot een verwrongen beeld'', aldus Lombardi.

Hij wees erop dat in een bepaalde periode in Oostenrijk zeventien gevallen van misbruik in kerkelijke instellingen zijn ontdekt. In dezelfde periode zouden in het alpenland ook 510 zaken buiten de Kerk zijn geweest.