BELFAST - Het parlement van Noord-Ierland heeft dinsdag ingestemd met een cruciaal verdrag, waarmee de bevoegdheden van politie en justitie worden overgedragen van de centrale regering in Londen naar het autonome bestuur in Belfast.

Alleen de protestantse regeringspartij UUP stemde tegen het zogeheten Akkoord van Hillsborough Castle.

De partij meent dat de Noord-Ierse regering eerst andere kwesties moet oplossen voor ze met de veiligheid in de provincie kan worden belast.

De tegenstem van de UUP is een gevoelige klap. De vrees bestaat dat het verdrag niet houdbaar zal zijn zonder de steun van de partij.

Sinn Fein

De UUP vormt samen met de eveneens protestantse DUP en de pro-Ierse partij Sinn Féin de regering van Noord-Ierland.

De Britse premier Gordon Brown reageerde verheugd op de uitslag van de stemming. ''De politiek van de vooruitgang heeft de politiek van verdeeldheid in Noord-Ierland eindelijk vervangen'', liet de premier weten in een verklaring.

Mijlpaal

Het feit dat politie en justitie in handen van Noord-Ierland komen, is een mijlpaal in het vredesproces tussen katholieken en protestanten, dat in 1998 begon.

Het is ook het laatste hoofdstuk van het proces dat nog moest worden afgerond. Noord-Ierland krijgt op 12 april zijn eerste minister van Justitie.