NICOSIA - Voor het gestolen lichaam van de Cypriotische oud-president Tassos Papadopoulos was losgeld geëist.

Dat heeft de Cypriotische minister van Justitie Loukas Louka dinsdag gezegd, aldus de Britse omroep BBC. Het lijk werd maandag teruggevonden.

Het stoffelijk overschot van Papadopoulos verdween in de nacht van 10 op 11 december vorig jaar uit zijn graf, een dag voor de eerste herdenking van zijn overlijden.

De dieven maakten gebruik van de donkere nacht, een zware regenbui en een stroomstoring om ongestoord de 250 kilo zware grafsteen te lichten en het lichaam mee te nemen.

Tip

Na een anonieme tip werd maandag het lichaam op een begraafplaats bij de Cypriotische hoofdstad Nicosia gevonden. DNA-onderzoek bevestigde dat het inderdaad de stoffelijke resten van Papadopoulos zijn.

Het lichaam zal worden overgedragen aan de nabestaanden van de oud-president voor een herbegrafenis.

Motieven

Over de motieven van de dieven is veel gespeculeerd. Volgens minister Louka was losgeld geëist, maar is dat niet betaald.

Familieleden van Papadopoulos ontkennen echter dat om losgeld is gevraagd. De politie heeft geen verdachten van de diefstal van het lijk gearresteerd.

Nationalist

De nationalist Papadopoulos leidde Cyprus van 2003 tot februari 2008. Hij voelde niets voor hereniging van het Griekse en het Turkse deel van het eiland.

In 2008 verloor hij de presidentsverkiezingen van de communist Demetris Christofias, die verzoening met de Turken wil.

Op 12 december 2008 overleed Papadopoulos aan de gevolgen van longkanker.