BARCELONA - Na een hevige sneeuwstorm zijn zeker zesduizend reizigers dinsdag gestrand op wegen in de Pyreneeën. Circa veertig wegen tussen Frankrijk en Spanje zijn onbegaanbaar, aldus de autoriteiten van de twee landen.

In de Spaanse regio Catalonië viel maandag op sommige plaatsen circa 50 centimeter sneeuw. Zeker 200.000 gezinnen zaten dinsdag nog altijd zonder stroom, aldus de Spaanse krant El País.

Bijna vijfhonderd scholen bleven dicht omdat de schoolbussen niet over de besneeuwde wegen konden rijden.

In het departement Aude (Frankrijk) hebben brandweerlieden en andere hulpverleners warme maaltijden verstrekt aan circa 1800 mensen die in gestrande treinen zaten.

Langs de besneeuwde autoweg A9 was in overheidsgebouwen voor opvang voor gestrande reizigers gezorgd.

Bulgarije

Hevige sneeuwval en sterke wind hebben dinsdag ook voor veel overlast gezorgd op de wegen in Bulgarije. In de hoofdstad Sofia is het verkeer al sinds maandag gehinderd, toen de sneeuwstormen begonnen.

Het verkeer op twee belangrijke snelwegen van en naar Sofia is tot stilstand gebracht. Een hoofdweg die Sofia met het noordelijk gelegen Roese verbindt, was enige malen afgesloten. Ook de enige brug over de Donau in Bulgarije was afgesloten voor verkeer.

Tientallen huishoudens in de noordoostelijke regio Dobritsj zitten zonder stroom. Drie kleine gemeentes in Dobritsj zijn onbereikbaar vanwege de sneeuw. De lokale autoriteiten daar hebben voor de tweede keer dit jaar de noodtoestand uitgeroepen

Overlast door sneeuw