LONDEN - Elke hond in het Verenigd Koninkrijk krijgt een microchip geïmplanteerd die het mogelijk maakt om de eigenaar op te sporen.

Dit staat in een plan inzake gevaarlijke honden dat de Britse regering dinsdag bekendmaakt, zo meldt de krant The Guardian.

De maatregelen zullen worden gepresenteerd door minister van Binnenlandse Zaken Alan Johnson.

De bewindsman zal wijzen op toenemende bezorgdheid bij het publiek over ''sommige onverantwoordelijke hondeneigenaren'' die hun hond gebruiken als wapen om de buren te intimideren.

Rijstkorrel

Elke hond krijgt een microchip ter grootte van een rijstkorrel geïnjecteerd onder de huid. Daarop staan onder meer een uniek nummer, naam en leeftijd van de hond en naam, adres en telefoonnummer van de eigenaar.

Ook moeten hondeneigenaren een verplichte WA-verzekering afsluiten voor schade die de dieren toebrengen aan derden. Het plan maakt onderdeel uit van een pakket maatregelen tegen ''misdaad en antisociaal gedrag'', aldus The Guardian.

Ziekenhuizen

Elke week worden in Britse ziekenhuizen meer dan honderd mensen behandeld die door honden zijn aangevallen, zo meldt de BBC. De regering plant ook een aanscherping van het verbod op pitbulls en andere gevaarlijke hondenrassen. Die zijn tot nu toe alleen verboden in de openbare ruimte, maar niet op privéterrein.

De regering wil ook pitbulls thuis verbieden, tot grote opluchting van de CWU, een vakbond van postbodes. ''Duizenden van onze leden worden elk jaar tijdens hun werk aangevallen'', aldus secretaris-generaal Billy Hayes.