KABUL - De internationale troepenmacht in Afghanistan wil deze zomer de operaties tegen de Taliban in de zuidelijke provincie Kandahar verder opvoeren.

Generaal Stanley McChrystal, de hoogste NAVO-commandant in Afghanistan, vergeleek de komende actie met het grootschalige offensief dat vorige maand werd ingezet in het district Marjah.

Dit gebied ligt in de provincie Helmand, die grenst aan Kandahar. Tot drie weken terug waren de Taliban heer en meester in Marjah, maar inmiddels is hun macht gebroken.

De Afghaanse president Hamid Karzai bracht zondag een onaangekondigd bezoek aan het voormalige Talibanbolwerk.

Thuisbasis

Kandahar was jarenlang de thuisbasis van de Taliban. Een groot aantal radicaalislamitische strijders maakt de provincie nog altijd zeer onveilig. McChrystal zei dat hij daar een einde aan wil maken, zodra hij de beschikking heeft over voldoende manschappen.

Hij noemde geen datum voor het begin van het offensief, dat een kleinschaliger karakter zal hebben dan dat in Marjah.

De generaal deed zijn uitlatingen maandag in Kabul. Hij was daar voor overleg met Karzai en Robert Gates, de Amerikaanse minister van Defensie.

Positieve ontwikkelingen

Gates stelde dat er sprake is van positieve ontwikkelingen in Afghanistan, maar waarschuwde tegelijkertijd dat er nog ''zware gevechten'' zullen volgen, voordat een overwinning op de extremisten in beeld komt.

De bewindsman zei dat zesduizend van de 30.000 extra militairen, die in december door Obama werden toegezegd aan de operatie in Afghanistan, inmiddels zijn gearriveerd. In augustus moet de troepenmacht op volle sterkte zijn.