ABUJA - Geweld tussen moslims en christenen bij de plaats Jos in Nigeria heeft aan zeker vijfhonderd mensen het leven gekost.

Dat heeft een hoge regeringsfunctionaris maandag gezegd. Hij liet weten dat zeker 95 mensen zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadigheden.

Inwoners van het dorp Dogo Nahawa, ten zuiden van Jos, zouden in de nacht van zaterdag op zondag zijn aangevallen door islamitische veehouders. De christelijke dorpelingen zouden zijn afgeslacht met kapmessen. De meeste slachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Volgens een medewerker van het Rode Kruis zijn ook andere christelijke dorpen in de buurt zijn aangevallen door herders.

Jos ligt op de grens van het islamitische noorden en het overwegend christelijke zuiden van Nigeria en is geregeld het toneel van godsdienstrellen. Bij onlusten in januari vielen ruim driehonderd doden. Duizenden mensen sloegen destijds op de vlucht.

Kalmte

Tijdens dit bloedbad werden tientallen islamitische en christelijke gebedshuizen, woningen en auto's in brand gestoken. Oproepen tot kalmte van geestelijk leiders van de beide geloofsgemeenschappen hadden nauwelijks effect. Het leger werd uiteindelijk ingezet om de orde te herstellen.

Waarnemend president Goodluck Jonathan van Nigeria gaf het leger zondag opdracht de daders zo snel mogelijk op te sporen. Ook moet worden voorkomen dat er wraakacties volgen en dat het geweld naar omliggende deelstaten overslaat.