ELAZIG/BINGÖL - Het oosten van Turkije is getroffen door een aardbeving die tientallen mensen het leven heeft gekost. De beving gebeurde in de nacht van zondag op maandag en had volgens seismologische experts een kracht van 5,5 tot 6,0 op de schaal van Richter.

Turkse media spraken van zeker 51 doden en circa honderd gewonden in de provincie Elazig. ,,Er was veel angst en paniek onder de mensen.

Het duurde ongeveer een minuut. Wij voelden het heel sterk en iedereen probeerde naar buiten te komen'', aldus een lokale correspondent van het persbureau Dogan.

Volgens de USGS, de geologische dienst in de Verenigde Staten, ontstond de beving op een diepte van 10 kilometer.

Gletsjermeren

De meeste slachtoffers vielen in de buurt van het epicentrum van de aardbeving in het district Karakocan, waar voornamelijk etnische Koerden wonen. De regio staat bekend om het natuurschoon, de hoge bergen en het grote aantal gletsjermeren, maar ook vanwege het hoge risico op aardbevingen.

Twee aardschollen schuiven hier langs elkaar en in het verleden deden zich er al vaker aardbevingen voor. Zo eiste een beving in mei 2003 met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter 177 mensenlevens. Honderden burgers raakten destijds gewond.

Noodsituatie

Het bureau voor noodsituaties heeft maandag hulpverleners, tenten, dekens en andere hulpgoederen naar het door de beving getroffen gebied gestuurd.

Na de beving, die om 04.32 uur lokale tijd gebeurde, staken overlevenden in de ijzige buitenlucht vuurtjes aan om warm te blijven. Reddingswerkers zoeken in diverse dorpen in het puin naar overlevenden.

Aardbeving Turkije