BAGDAD - De parlementsverkiezingen in Irak zijn zondag ontsierd door een reeks bloedige aanslagen, waarbij zeker 38 mensen het leven verloren. Het geweld, dat vooraf was aangekondigd door extremistische bewegingen, schrikte de 18,9 miljoen stemgerechtigden nauwelijks af.

Diverse waarnemers spraken van een goede opkomst.

''Wij geven niets om die bommen. De mensen stemmen gewoon'', zei Abbas Hussein nadat hij zijn stem had uitgebracht in een soennitisch district van Bagdad. In dergelijke districten waren extremisten het meest actief met bomaanslagen.

Mortiergranaten

Circa zeventig mortiergranaten kwamen op de verkiezingsdag tot ontploffing in diverse wijken van Bagdad, waar 200.000 politieagenten en militairen waren ingezet.

De meeste doden vielen toen een appartementencomplex een voltreffer incasseerde in het noorden van de hoofdstad. Zeker 25 mensen kwamen hierdoor om het leven. Elders in de stad vonden dertien burgers de dood tijdens aanslagen.

De eerste gedeeltelijke uitslagen worden volgens de Verenigde Naties donderdag verwacht. De Iraakse autoriteiten treden op 18 maart naar buiten met de definitieve uitslag van de stembusgang.

Sjieten

Wie Irak straks gaat leiden, is nog volstrekt onduidelijk. Ruim 6200 kandidaten van 86 politieke groepen strijden om 325 parlementszetels. Wel is zeker dat de sjiieten de grootste groep in het parlement zullen vormen.

Decennia was de soennitische minderheid aan de macht. Sinds de val van Saddam Hussein in 2003 kan de sjiitische meerderheid regeren, al is zij verdeeld.

Soennieten

De soennieten maken deze keer een comeback. Ze boycotten de laatste parlementsverkiezingen, waardoor ze bijna geen stem hadden in het parlement. Bij de regeringsvorming is hoogstwaarschijnlijk een sleutelrol weggelegd voor de Koerden die Noord-Irak controleren.

Ze zijn te sterk om buiten de regering te laten, stellen analisten. Bovendien lijken de sjiieten er nog niet aan toe om soennieten deze sleutelrol toe te bedelen.

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama feliciteerde Irak in een verklaring met de stembusgang. ''Ik heb groot respect voor de miljoenen Iraki's die weigerden zich te laten afschrikken door gewelddaden, en die vandaag gebruik hebben gemaakt van hun stemrecht'', aldus Obama.

''Hun deelname laat zien dat het Iraakse volk ervoor heeft gekozen om vorm te geven aan hun toekomst via het politieke proces.''

Militairen

Het was de tweede keer sinds de val van het dictatoriale bewind van Saddam Hussein dat er parlementsverkiezingen werden gehouden in Irak. Op het moment zijn er nog 96.000 Amerikaanse militairen in het nog altijd verreweg gevaarlijkste land op aarde. Iedere maand worden honderden mensen het slachtoffer van sektarische moorden en aanslagen.

Obama en zijn regering willen het aantal troepen in Irak in de komende vijf maanden desondanks halveren. De laatste Amerikaanse eenheden moeten eind volgend jaar vertrokken zijn uit Irak.