BAGDAD - Toen de stemlokalen in Irak zondagochtend om zeven uur lokale tijd werden geopend, waren er kort ervoor en erna al explosies te horen in verscheidene delen van Bagdad.

De ontploffingen hebben pas anderhalf uur na het opengaan van de stembureaus al aan zeker 24 mensen het leven gekost, aldus een legerwoordvoerder.

De zwaarste explosies deden zich voor in Bagdad. Hier werd een huis opgeblazen waardoor twaalf mensen omkwamen en zeker acht personen gewond raakten. Nog een aanslag kostte aan vier mensen het leven, aldus lokale functionarissen.

Groene Zone

Meer dan vijftig mortiergranaten werden afgevuurd in de hoofdstad. Enkele mortieren sloegen in de internationale Groene Zone van Bagdad in, waar enkele ministeries en ambassades zijn gevestigd. Niemand raakte gewond.

Ook andere plaatsen werden getroffen door geweld, zoals Baquba, Fallujah en Tikrit, waar oud-dictator Saddam Hoessein vandaan kwam. De autoriteiten sloten drie stembureaus in de provincie Ninive na aanvallen.

Veiligheidsmacht

Een lokale tak van al-Qaeda had gedreigd de parlementsverkiezingen met geweld te zullen verstoren. Daarom is er een enorme veiligheidsmacht op de been van alleen in Bagdad al 200.000 militairen en politieagenten.

In totaal 6291 kandidaten van 86 politieke groepen hebben zich verkiesbaar gesteld voor 325 parlementszetels, waarvan een kwart voor vrouwen is gereserveerd. De uitslag van de stembusgang wordt op zijn vroegst over een week verwacht.