BERLIJN - Het barre winterweer dat Duitsland treft, heeft ook zaterdag tot chaos op de Duitse wegen geleid.

Er vonden honderden ongevallen plaats door gladheid en hevige sneeuwval. Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen, meldden Duitse media.

De meeste ongevallen, files en wegversperringen zijn zaterdag op de A3, die aansluit op de A12 vanaf de Nederlandse grens bij Arnhem en meer dan 700 kilometer lang is. De snelweg loopt via Keulen en Frankfurt tot aan de Oostenrijkse grens.

In de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen, waar de A3 doorheen loopt, waren tot zaterdagmiddag 337 weergerelateerde ongevallen in tien uur tijd.

Daarbij liepen 45 mensen verwondingen op. Bij de dubbelgemeente Halle/Westfalen botsten veertien auto's op elkaar.

Zwaargewond

Een vrachtwagenchauffeur raakte in de eveneens aan Nederland grenzende deelstaat Nedersaksen zwaargewond toen hij met zijn voertuig met aanhanger over een brug reed en weggleed. De truck stortte 10 meter naar beneden.

Vrijdagavond laat kwam een 26-jarige man om het leven toen zijn voertuig bij Wolfenbüttel in Nedersaksen van de weg raakte en hij uit de auto werd geslingerd.

Zijn passagier raakte lichtgewond. In Magdeburg in het oosten van Duitsland kwamen zaterdag twee mensen om bij verkeersongeluk, veroorzaakt door gladheid. De politie gaf geen nadere details.

Hamburg

In Hamburg vonden tot zaterdagmiddag meer dan 180 ongevallen plaats. Het bleef bij blikschade. In de nacht van vrijdag op zaterdag viel er in de omgeving van de Noord-Duitse staddeelstaat 20 centimeter sneeuw.

In de aan Denemarken grenzende deelstaat Sleeswijk-Holstein werden honderd verkeersongevallen geregistreerd. Bij een ongeluk raakten drie mensen zwaargewond.

Ook het lucht- en treinverkeer ondervindt hinder van het winterweer. De luchthavens van München, Hamburg, Hannover en Bremen hebben te kampen met vertragingen en annuleringen.

Sneeuw

Meteorologen verwachten 5 tot 10 centimeter extra sneeuw in Sleeswijk-Holstein, delen van Nedersaksen, Noord-Rijnland-Westfalen en Saksen-Anhalt. In Beieren en Baden-Württemberg is voor hooggelegen gebieden meer dan 20 centimeter verse sneeuw voorspeld.