MOSKOU - De voormalige Sovjetrepubliek Oekraïne en het grote buurland Rusland gaan de banden aanhalen. De Russische president Dmitri Medvedev en zijn Oekraïense ambtgenoot Viktor Janoekovitsj besloten dat tijdens overleg vrijdag in Moskou.

De vorige maand gekozen Janoekovitsj zei tijdens zijn bezoek aan het Kremlin dat hij ,,een nieuwe pagina'' zal openslaan in de betrekkingen tussen beide landen.

De relatie had nooit zo slecht mogen worden in de afgelopen vijf jaar, aldus de pro-Russische politicus op een persconferentie met Medvedev.

Oranjerevolutie

Na de zogenoemde Oranjerevolutie in 2004 kwam in Kiev een regering aan de macht die toenadering zocht tot de Europese Unie, de NAVO en de Verenigde Staten. Dat leidde tot conflicten met Rusland dat zich onder meer uitte in ruzies over gasleveranties. Bij de presidentsverkiezingen vorige maand werd de prowesterse Joelia Timosjenko verslagen.

Janoekovitsj streeft naar eigen zeggen ook naar goede relaties met de Europese Unie. Hij bracht begin deze week al een bezoek aan Brussel. De unie en Oekraïne hopen binnen twaalf maanden een samenwerkingsakkoord te ondertekenen.