ROME - Premier Silvio Berlusconi van Italië is donderdagavond naar het Quirinaalspaleis vertrokken voor spoedoverleg met president Giorgio Napolitano over de problemen rond de regionale verkiezingen later deze maand.

Daarna zou het kabinet bijeenkomen voor nachtelijk spoedberaad over mogelijk uitstel van de gang naar de stembus, zo meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

Op cruciale plaatsen van het land dreigen centrumrechtse politici niet te kunnen meedoen aan de regionale verkiezingen door administratieve fouten bij de kandidaatstelling.

Dat geldt voor Roberto Formigoni, de president van Lombardije, de regio rond Milaan. In Brescia heeft Renzo Bossi, de zoon van de leider van regeringspartij Lega Nord, een probleem.

Chaos

Een bestuursrechter in Rome zorgde er na veel problemen donderdag voor dat de lijst van Berlusconi's partij Volk van de Vrijheid (PDL) in de provincie rond de hoofdstad alsnog kan meedoen aan de verkiezingen op 28 en 29 maart. Bij de inschrijving van de PDL ontbrak een handtekening die alsnog mocht worden toegevoegd.

Er is sprake van veel administratieve chaos in de aanloop naar de verkiezingen. De lijst van Formigoni is niet geaccepteerd omdat de verzamelde handtekeningen ongeldig zijn. In de noordelijke regio Piemonte zijn vijf kieslijsten afgewezen wegens een tekort aan handtekeningen.