PORT-AU-PRINCE - Haïti's premier Jean-Max Bellerive heeft woensdag meer informatie geëist over de buitenlandse hulp die zijn land binnenstroomt na de zware aardbeving van 12 januari.

Hij spoorde zijn regering aan zich niet aan de kant te laten zetten bij de wederopbouw.

Het onderwerp ligt gevoelig bij internationale donoren die corruptie voor de beving als een groot probleem zagen in het Carabische land. Bellerive beklaagde zich tijdens een persconferentie over een gebrek aan coördinatie tussen donoren en zijn regering.

''We weten niet wie geld heeft gegeven aan de hulporganisaties en hoeveel. Op dit moment kunnen we niets coördineren en hebben we geen coherent beleid voor de bevolking.''

Wederopbouw

EU-buitenlandchef Catherine Ashton en eurocommissaris Kristalina Georgieva (Humanitaire Hulp) brachten woensdag een bezoek aan Haïti om de wederopbouw te bespreken en bezochten enkele hulpprojecten.

De Europese Unie en de lidstaten hebben gezamenlijk ruim 600 miljoen euro toegezegd, waaronder 120 miljoen euro van de Europese Commissie voor noodhulp en nog eens 300 miljoen voor de lange termijn.

Ashton werd door sommige Europese politici bekritiseerd omdat ze tot nu heeft gewacht om Haïti te bezoeken. De Britse barones stelde ter verdediging dat de EU meteen noodhulp heeft gestuurd en dat ze toch alleen maar in de weg zou hebben gelopen.