BRUSSEL - Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen van de NAVO heeft de 28 lidstaten van het bondgenootschap opgeroepen eensgezindheid te tonen in het debat over nucleaire ontwapening.

Hij reageerde daarmee op een brief van onder meer Nederland waarin de NAVO wordt gevraagd actief werk te gaan maken van de ontmanteling van kernwapens.

''Het is belangrijk dat als het gaat om de atoompolitiek van de NAVO alles gemeenschappelijk door de bondgenoten wordt besloten'', zei hij woensdag op een persconferentie.

''Solidariteit in deze kwestie is zeer belangrijk. En ik zal hard werken om deze solidariteit te bewaren'', voegde hij eraan toe.

Initiatief

Demissionair minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) nam het initiatief om non-proliferatie, nucleaire ontwapening en wapenbeheersing op de agenda van de NAVO te krijgen. De brief werd ook ondertekend door zijn ambtgenoten uit België, Duitsland, Luxemburg en Noorwegen.

Amerikaanse regeringsbronnen meldden deze week dat president Barack Obama het aantal Amerikaanse kernwapens spectaculair wil verminderen. Het zou dan ook gaan om kernwapens die zijn opgeslagen bij Europese bondgenoten.