AMSTERDAM - Homoseksuele stellen kunnen vanaf woensdag in Washington een trouwvergunning krijgen.

De wet die dat mogelijk maakt werd in oktober aan de gemeenteraad voorgelegd en unaniem aangenomen. Dinsdag verliep de mogelijkheid voor het Congres om de wet tegen te houden.

Washington is met het aannemen van de wet de zesde Amerikaanse stad waar homohuwelijken worden toegestaan.

Ambtenaren van de gemeente Washington verwachten woensdag ongeveer tweehonderd mensen. Hoewel de aanvraag nu al kan worden gedaan, kunnen de stellen pas op 9 maart trouwen, vanwege een verplichte wachtperiode.

Geslachtsneutraal

Het huwelijksbureau van de gemeente heeft zich woensdag op de verwachte toeloop voorbereid door de aanvraagformulieren geslachtsneutraal te maken.

In plaats van te vragen naar de naam van de 'bruid' en 'bruidegom' wordt er nu gevraagd naar de naam van de 'echtgenoot'.

Bovendien is het boekje van de trouwambtenaar aangepast. De zin 'Ik verklaar u man en vrouw' is aangepast naar 'Ik verklaar u nu wettig getrouwd'.

Chocolade cakejes

Aanhangers van de wet verwachten dat het een feestelijke dag wordt. Het raadslid dat het homohuwelijk voorstelde is van plan om doosjes met vanille en chocolade cakejes uit te delen aan de eerste tweehonderd koppels in de rij.

Tegenstanders proberen nog steeds om de wet via de rechter ongeldig te laten verklaren.